Tapu intikal işlemleri; çoğu kişinin araştırdığı ve doğru bir şekilde öğrenmek isteyeceği bir terimdir. Yazımızda tapu intikal işlemleri hakkında konuşacağız.
Tapu intikal işlemleri; taşınmaz üzerinde hakkı bulunan bir mal sahibinin vefatı durumunda, tapu sicilinde kaydı bulunan herhangi bir taşınmaz mal varlığı (gayrimenkul, arsa) haklarının mahkeme tarafından verilen veraset ilamında ismi bulunan mirasçı kişilere kanunlar doğrultusunda geçmesi olarak tanımlanan işlemlerdir.
Mal sahibinin ölümü durumunda geride kalan mal varlığının mirasçılara geçmesi anlamına gelen intikal işlemleri, karmaşık bir süreç olarak algılanabilir. Ancak mirasçı kişilerin ölümü gerçekleşen eski malike birinci dereceden yakın olması ve avukatlara vekalet verilerek miras işlemlerinin gerçekleştirilmesi, süreci kolaylaştıran unsurlardır.
Ölen Kişinin Tapu İntikali
Tapu kayıtlarında üzerine taşınır ya da taşınmaz herhangi bir mal varlığı tanımlı olan bir kişi vefat etmişse, Medeni Kanun’da belirtildiği şekilde miras işlemleri ve tapu intikal süreçleri başlamaktadır. Miras intikali, Medeni Kanun’da belirtilmiş olan maddeler doğrultusunda miras hakkının veraset belgesinde adı bulunan tüm mirasçılara bölüştürülmesi anlamına gelen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ölen kişinin geride kalan mal varlığının sahibi olacak mirasçı kişiler, ağırlıklı olarak vefat eden kişiyle arasında birinci dereceden kan bağı bulunan kişilerdir. Ancak bazı durumlarda ölen kişiyle herhangi bir kan bağı bulunmayan, evlatlık alınmış ya da çocuksuz bir şekilde sonlanmış evliliklerin sonucunda, ilgili eşlerden ikisinin de vefat etmesi durumunda eş kardeşleri de mirasçı olabilmektedir.
Miras intikali süreçlerinde yer alan başlıca yasal mirasçılar eşler, çocuklar, ebeveynler, çocuksuz çiftlerin ölümlerinde vefat eden eşlerin kardeşleri şeklinde sıralanabilir.
Tapu İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır?
Tapu intikal işlemlerini yaptırabilmek ve mirası bölüştürerek mal varlıklarını yeni sahiplerine ulaştırabilmek için, geride kalan çeşitli taşınmaz malların mirasçılara ait olduğunu belgeleyen resmi bir evrak bulunması gerekmektedir.
Gerekli olan tüm resmî belge ve evrakların hepsini tamamlamanın ardından, tapu intikal işlemleri gerçekleştirmek isteyen kişi bulunduğu şehirdeki ilgili Tapu Müdürlüğüne giderek başvuruda bulunabilmektedir.
İşlem İçin Gerekli Belgeler
Tapu intikal işlemlerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyulan başlıca belgeler arasında;
İntikal işlemleri gerçekleştirilmek istenen taşınmaz malın tapu senedi/tapu sicili
Tapu sicili bulunmuyorsa, ilgili alanın parsel numarasını gösteren herhangi bir resmi belge
Tapu intikal işlemi yapılacak olan taşınmaz mal bir gayrimenkul ise, eve ait sigorta belgeleri
Tapu harcı belgeleri,
İntikal işlemi gerçekleştirme talebinde olan mirasçı kişilerin ve vekalet verilen avukatın nüfus cüzdanı ya da fotokopisi
Miras İntikali ile ilgili işlemler için avukat tutulmuşsa avukatın mirasçılardan almış olduğu vekâlet belgesi
Mirasçıların son 6 aya ait olan vesikalık fotoğrafları
Varsa temsil belgesi ya da yetki belgesi bulunur.
İntikal İçin Mirasçılar Gerekli mi?
Tapu intikali nedir ve intikal işlemleri nasıl gerçekleştirilir sorularına ek olarak, herhangi bir miras durumunda intikal işlemleri gerçekleştirmeye başlayacak olan kişilerin aklına süreçle ilgili birçok soru takılmaktadır ve intikal için tüm mirasçıların gerekli olup olmadığı sorusu bunlardan biridir.
Tapu intikal işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve gayrimenkul miras paylaşımı sürecinin ilerleyebilmesi için, ilgili taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan her mirasçının fiziki varlığı zorunlu değildir. Belgelerde ismi yer alan tek bir mirasçı gerekli tapu intikal işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.
Tapu İntikali Yapılamazsa Ne Olur?
Tapu intikal işlemleri ile ilgili merak edilen diğer başlıklardan biri, bahsi geçen miras taşınmazlar üzerine herhangi bir intikal işlemi gerçekleştirilmezse ne olacağıdır. Taşınmaz üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmemesi durumunda, yani ilgili taşınmaz üzerinde miras hakkı bulunan hiçbir mirasçı belli bir süre içinde intikal işlemlerini başlatmazsa, ilerleyen süreçlerde ne olacağı Resmi Gazete’de yayınlanan 6302 sayılı kanunun üçüncü maddesi, 2644 sayılı Tapu Kanunu’na eklenmiş olan ilgili maddede belirtilmiştir.
6302 sayılı kanunun üçüncü maddesi 2644 sayılı Tapu Kanunu’na eklenmiş olan maddeye göre; ardında bir veya birden fazla taşınmazı başkalarına miras bırakan kişinin vefatından sonraki iki yıl içerisinde herhangi bir tapu intikal işlemi gerçekleştirilmemesi durumunda, ilgili Tapu Sicil Müdürlükleri Sulh Hukuk Mahkemesi’nden mirasçılık belgesi alabilmektedir. Bu durumda Tapu Sicil Müdürlükleri, bahsi geçen mirasçılar adına tescil işlemlerini gerçekleştirebilmektedir ve tapu sicil kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamaktadır.
Tapu İntikal İşlemleri Kaç Gün Sürer?
Tapu intikal işlemleri ya da diğer tabirle miras intikal sürecine başlayacak olan birçok kişinin aklına konu ile alakalı olan pek çok soru takılmaktadır ve tapu intikal işlemlerinin ne kadar süre alacağı, toplamda kaç gün süreceği de merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Ölen bir kişinin ardında kalan taşınmaz mallarının geride kalan mirasçı kişilere verilmesi işlemi anlamına gelen tapu intikal süreci, ortalama 7 gün sürmektedir ancak kişisel durumlar ve süreçler sık sık devreye girebildiği için, bu süre işlemden işleme değişkenlik gösterebilmektedir.
Vefat eden kişinin taşınmaz mallarında hakkı bulunan mirasçı kişilerin çok fazla sayıda olması ya da kan bağı bulunmayan, gayri resmi mirasçıların da bu süreçte ortaya çıkması ve ilgili taşınmaz mallarda hak iddia ederek gayrimenkul miras paylaşımına ortak olması gibi durumlar, tapu intikal sürecinin aldığı zamanı değiştiren başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Herhangi bir problemin, süreci aksatacak olan ciddi bir sorunun ortaya çıkmadığı normal bir durumda ise, tapu intikal işlemlerinin en fazla bir hafta sürdüğü belirtilmektedir.
Bir yanıt yazın