Vekaletname Nedir

Vekaletname;

Bir kişinin yada kurumun (vekil edenin) beyanına göre başka bir kişi yada kurumu yetkilendirerek kamu kurum ve kuruluşlarında belirli iş ve işlemlerin takibini yapıp sonuçlandırması amacı ile Noter huzurunda düzenlenen ve tasdik edilen yazılı bir belgedir.

Vekaletnamenin hukuki dayanağı Borçlar Kanununun 386’ncı maddesidir.  “ vekalet bir sözleşmedir ki; onunla vekil, sözleşme uyarınca kendisine yükletilen işin yerine getirilmesini borçlanır.” şeklinde tanımlamıştır. Kısaca Borçlar Kanununa göre vekaletname iki taraflı bir sözleşmedir.

Vekalet verecek olan kişinin akli dengesinin yerinde olması ve 18 yaşından büyük olması gerekir.  18 yaşından küçük olması yani reşit olmaması durumunda kişi adına velayeten anne, baba yada kanuni vasisi vekalet verebilir.

Gayrimenkul işlemleri için vekaletnamede verilebilecek yetkiler; mirasın intikali işlemleri, taşınmaz alım ve satımı, ipotek koyma ve kaldırma, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi düzenleme ve imzalama, dava ve avukat yetkisi, kamulaştırma, rızai taksim sözleşmeleri düzenleme ve imzalama, sulh etme ve ibra etme vb. yetkilerdir ve işlemin türüne göre yetkiler değişmektedir.

Vekaletname süreli yada süresiz olabilmektedir. Ayrıca vekalet veren kişi yada kurum vekili istediği zaman azil edebileceği gibi vekil olan kişi yada kurum da vekillikten istifa edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

John Doe

Typically replies within a day

Powered by WpChatPlugins