Tiny House akımının Türkiye’de de giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, “Bungalov evler yatırım için ideal mi?” sorusu gündeme gelmiş ve mülk sahibi olmayı planlayan pek çok kişi, bu konu hakkında araştırma yapmaya başlamıştır.
Bungalov evler, 2008-2012 yılları arasında dünyayı sarsan küresel ekonomik krizle birlikte ortaya çıkan; ekonomik krize mimari çözümler getirmeyi amaçlayan; normal tasarlanan yapı ve binalara oranla çok daha küçük, daha az maliyetli evlerin inşa edilebileceğini savunan Tiny House akımıyla birlikte yaygınlaşan Tiny House türlerinden biridir.
Tiny House akımının Türkiye’de de giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, “Bungalov evler yatırım için ideal mi?” sorusu gündeme gelmiş ve mülk sahibi olmayı planlayan pek çok kişi, bu konu hakkında araştırma yapmaya başlamıştır. Bungalov evler yatırım için ideal mi sorusunun cevabı için bungalov evlerin temel özelliklerine ve bu evlerin ne tür arazilere inşa edilebileceğine göz atmak önemlidir.
Bungalov Evlerin Temel Özellikleri Nelerdir?
Bungalov evler yatırım için ideal mi konusunda bir fikir sahibi olmak için bungalov evlerin temel özelliklerini bilmek kritiktir. Tek ya da bir buçuk katlı küçük müstakil yapılar olan bungalov evlerin özelliklerini şu şekilde özetlemek mümkündür:
Bungalov evler, genellikle ahşaptan inşa edilir. Bununla birlikte saman ve bambu gibi başka doğal malzemelerle inşa edilmiş bungalov ev örneklerine rastlamak da mümkündür.
Bu tür evlerin tipik olarak az eğimli ve alçak bir çatısı bulunur. Böyle çatıların tercih edilmesinin temel sebebi, yapıyı güneşin zararlı etkilerinden korumaktır.
Evlerin dış alanında balkon, veranda, sundurma bulunabilir.
Eğer evin bir balkonu varsa, genellikle balkonun kirişleri görünür durumdadır.
Bungalovların iç planı, diğer evlerden farklılaşır. Örneğin bungalov evlerde genel olarak açık kat planları, büyük yatak odaları bulunmaz. Bunun yerine geniş bir oturma alanı ve bir iki küçük oda bulunur.
Bungalov evlerde Tiny House akımına uygun olarak doğaya uygun görünümler ve sürdürülebilir malzemeler tercih edilir. Evin doğanın bir uzantısı gibi görünmesine, bulunduğu alana uyum sağlamasına ve doğaya zarar vermemesine dikkat edilir.
Bütün bunlara bağlı olarak, bungalov evlerin inşaat maliyetleri, Tiny House akımına uygun diğer evlerde de olduğu gibi, klasik büyük gayrimenkullerden çok daha azdır.
Bungalov Evlerin Avantajları Nelerdir?
Bungalov evler yatırım için ideal mi sorusuna cevap vermek için bungalov evleri tercih etmenin ne gibi avantajlar sağlayabileceği üzerinde düşünmek önemlidir:
Bungalov evlerin akla gelen ilk avantajı, bu tür evlerin betonarme yapılara göre çok daha düşük maliyetlerle inşa edilebiliyor olmasıdır. Bu; genel gayrimenkul piyasasına kıyasla çok daha düşük bir maliyetle bir konaklama alanı edinebileceğiniz, doğayla iç içe tasarlayabileceğiniz bu konaklama alanını bir tatil yeri veya inziva imkanı olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Çok düşük maliyetlerle inşa edilmesinin yanı sıra, bungalov evler çok uzun süreler yüksek maliyetlere gerek olmadan kullanılabilir. Yapı diğer yapılara göre çok daha küçük olacağından ve en sürdürülebilir şekilde en konforlu alanı elde etmek bungalov evlerin temel prensibi olduğundan, bungalovlar uzun ömürlü ve düşük maliyetli mülklerdir.
Bungalov evler, doğayla iç içe yaşamanın ve huzurlu, sempatik, konforlu bir yaşam alanı elde etmenin en basit yollarından biridir. Çok düşük maliyetlerle doğanın tadını çıkarmak için pek çok insan bungalov evleri tercih etmektedir.
Yukarıda bahsedildiği gibi bungalov evler doğaya en uyumlu biçimde inşa edilir. Dolayısıyla yapının mimarisi, evin içinde yaşayanları güneşin zararlı ışınları gibi doğal etmenlerden maksimum derecede korumak amacıyla tasarlanır. Doğal inşaat malzemeleriyle oksijen akımı dengelenirken zararlı etkiler dışarıda bırakılmış olur. Bu durum, insan vücudunun yaşayabileceği ideal bir ortamın oluşması açısından çok önemlidir.
Bungalov evler çok küçük olduğundan ve basit ama kullanışlı tasarım ilkeleriyle inşa edildiğinden, genellikle inşaat çok kısa sürelerde tamamlanır. Aylarca hatta yıllarca süren gayrimenkul inşaatının aksine çok daha kısa zamanda tamamlanan bungalovlarla, beklemekten ve planlarınızı ertelemekten kurtulabilirsiniz.
Enerji tasarrufu açısından bungalov evler oldukça büyük avantajlar sağlar. Klasik büyüklükteki gayrimenkullerin aksine, bungalov evlerde çok daha az miktarlarda enerji sağlanır ve yapının temel prensiplerinden biri doğayla uyumluluk olduğu için, enerjinin bir kısmı veya tamamı doğal yollardan karşılanabilir. Dünyada bungalov evlerin hatırı sayılır bir kısmı, enerjisini tamamen doğadan sağlamakta, örneğin güneş panelleri veya rüzgar türbinleri kullanmaktadır. Bu şekilde hem içinde yaşadığınız doğaya en az miktarda zarar verebilir, hem de ev içinde kullanılan enerjinin maliyetini en aza indirebilirsiniz.
Hangi Arazilere Bungalov İnşa Edilir?
Bungalov evler yatırım için ideal mi konusunun kritik noktalarından bir diğeri de evin üzerine inşa edileceği arsadır. Elbette bungalov evlerin, mülk sahibinin istediği ve sahip olduğu herhangi bir arsaya inşa edilmesi mümkündür. Bununla birlikte bungalov evlerin ayırıcı özelliklerinden biri, imarsız arazilere de inşa edilebiliyor olmasıdır.
İmarsız arsalar genellikle tarla olarak kullanılan arazilerdir ve çoğunlukla yatırım amaçlı tercih edilmezler. Bununla birlikte, bu arsalara prefabrik evlerin inşa edilmesi yasaldır, yani bungalov evler imarsız arsalara inşa edilebilir. İmarsız arsalara bungalov inşa etmek için aşağıdaki şartları karşılamak gerekir:
Arsanın, yola bakan bir cephesinin olması gerekir.
İmarsız arsalarda en fazla 250 metrekarelik yapıların inşası yasaldır.
İmarsız bir arsaya bungalov inşa etmeden önce, bağlı olunan belediyeye başvurarak gerekli izinlerin alınması önemlidir. Böylece, ileride oluşabilecek olası pek çok sorun önlenmiş olur.
Bungalov Evlere Yatırım Yapılır Mı?
Bungalov evler yatırım için ideal mi konusu bağlamında incelenen kriterler göz önünde bulundurulduğunda; özellikle düşük maliyetler, doğaya uyumlu hızlı inşaat, enerji tasarrufu ve konforlu yaşam alanı açısından bungalovların, çok mantıklı bir alternatif gayrimenkul olabileceği açıktır. Bungalov ev yatırımıyla bu avantajlara sahip olabilir, aynı zamanda evi doğanın içinde bir tatil mekanı veya şehirden kaçış noktası olarak kullanabilirsiniz.