Asma Kat Nedir?

Basık tavanlı, altı boş tasarlanan ve merdiven aracılığıyla alt kata bağlanan asma katlar evler için vazgeçilmezdir. Bu yazımızda sizlere asma kat nedir anlatacağız.

Asma kat, bina iç yüksekliğinin en az 5.5 metre olduğu yapılara inşa edilebilen ve genellikle zemin kata yapılan yarım katlardır. Asma katlar, merdiven aracılığıyla alt kata bağlanmaktadır. Basık tavanlı olan bu kat tipi, altı boş olarak tasarlanmaktadır.

Herhangi bir kullanım probleminin yaşanmaması adına iç yüksekliği 2.40 metreden az olmamalı, yola bakan cephe ya da merdivene 3 metreden fazla yaklaşmamalıdır. Asma katlar birden fazla çeşitte olabilmekte ve mimari dekorasyon planlarında kullanılmaktadır. Alan tasarrufu yaparak iç dekorasyona işlev kazandırmak amacıyla tasarlanmış olan yapılardır.

Asma Kat Çeşitleri
Asma katlar, kişilerin kendi zevk ve dekorasyon seçimlerine göre dizayn edilebilmektedir. Asma kat yapımında kullanılan başlıca malzemeler ahşap, beton ve metal olarak sıralanır. Hangi malzemenin kullanılacağı dairenin yapısına ve katın işlevine göre değişkenlik göstermektedir. Göze hitap eden mimari bir dekorasyon amaçlanıyorsa, asma katın tasarımı yapının geri kalan alanları ile uyumlu olmalıdır.

Asma katın tasarımı, rengi, kullanılan malzemeler kişilerin tercihine kalmış olan bir durumdur. Özellikle lüks konutlarda sıklıkla rastlanan asma katların en çok tercih edilen çeşitleri şunlardır:

Tavan destekli asma kat
Kolon destekli asma kat
Kiriş destekli asma kat
Tavan destekli katlar, çelik halat ya da gemi halatı gibi araçlarla tavana asılan katlardır. Tavan destekli asma katların en sık rastlandığı yerler, kişisel konut ve bungalov ev gibi yapılardır. Kolon destekli katlar daha çok cami gibi yapılarda görülmekte ve zemine bağlanmış destek kolonları yardımıyla oluşmaktadır. Kiriş destekli asma katlar ise sanat merkezleri, gösteri salonları gibi alanlarda karşımıza çıkar. Kiriş destekli katlar, üç tarafları duvar kirişlerine bağlı şekilde inşa edilmektedir.

Asma Kat Nasıl Kullanılır?
Asma kat, odanın büyüklüğünü verimli bir şekilde kullanmak isteyen işletme sahiplerinin tasarım tercihlerinden biridir. Ayrı bir oda olarak değil, açık bir alan olarak işlev görmektedir. Daha fazla müşteriyi misafir edebilmek adına kafe, restoran ve lokantalarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Konut içinde farklı bir mimari tasarıma sahip olmak isteyen kişiler tarafından da tercih edilir. Kullanılacak alandan maksimum faydayı elde etmek amaçlanır.

Asma kat sisteminin birçok kullanım avantajı vardır. Üretiminin hızlı olması ve kolay bir şekilde monte edilmesi, asma kat hakkındaki başlıca avantajlardandır. Yapım aşaması için uzun bir süre beklemek gerekmez. Yüksek düzeyde taşıma kapasitesine sahip olması, birçok eşyanın kat üzerine koyulabilmesini sağlar. Bina bütünlüğünün bozulmaması da tasarım ve kullanım açısından avantajlı bir durumdur.

Ara Kat Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Asma kat ya da ara kat, işlevli bir tasarım aracıdır ancak yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Dikkatle hazırlanmış bir plan çerçevesinde yapılmayan katlar birçok probleme neden olabilir. Asma kat yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Alana dair bir plan çıkarılmalı, hazırlanmış olan plan neticesinde konuttaki ölçümleme çalışmaları gerçekleşmelidir
Asma kat yapılacak olan alanın ölçüm çalışmaları tamamlanır. Bu aşamadan sonra, ilgili alanın yük taşıma kapasitesini belirleyebilmek adına statik çalışmalar gerçekleşmelidir. Statik çalışmaları binanın tüm yapı özelliklerini, güncel durumunu ve dayanıklılık analizini içermektedir
Ara katın inşasında işlev görecek olan taşıyıcı direklerin sayısı minimum seviyeye düşürülmelidir. Böylelikle asma katın altında kalan alan daha boş kalabilir ve kullanım alanı artar
Kullanım amacına göre asma kat malzemeleri çeşitlilik göstermektedir. Alanda tasarım odaklı mı, alan işlevi odaklı olarak mı hareket edildiği önemlidir. Bu karar sonucunda malzemelere karar verilir
Ara katlar, duvarları çevreleyen beton kolonlara veya tavan kirişlerine oturacak şekilde monte edilmektedir. Böylece alanın bina ile olan bütünlüğü sağlanmış olur. Herhangi bir yere monte edilmeden katın sağlamlığından emin olmak mümkün değildir
Asma Kat Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Asma kat, sahip olduğu alanı en verimli şekilde kullanmak isteyen birçok işletme sahibinin merak ettiği konulardan biridir. Bulunduğu konuta farklı bir dokunuş getirmek isteyen, mimari dekorasyona ilgi duyan kişiler tarafından da sıklıkla araştırılmakta ve kullanılmaktadır.

Asma kat hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir, ara kat inşası nasıl gerçekleşir gibi sorulara ek olarak başka soru başlıkları da mevcuttur. Asma kat hakkında en çok merak edilenlerden biri kat olarak sayılıp sayılmayacağı ve yüksekliğinin ne kadar olduğudur.

Kat Olarak Sayılır mı?
Oda gibi değil, açık alan olarak tasarlanan asma katlar, ara kat olarak nitelendirilmektedir. Genellikle merdiven aracılığı ile zemine bağlanmaktadır. Zemin alanın en fazla yarısını kaplaması gerekir. Yarısından daha fazla bir alanı kaplayan asma katlar, işlev ve görüntü açısından avantajlı bir durum sunmayacaktır. Herhangi bir tasarım sorununun oluşmaması adına plan aşamasında ölçümlere dikkat etmek son derece önemli bir husustur.

Yüksekliği Ne Kadardır?
Asma kat yüksekliği en az 2.40 metre olmalıdır. Bu sayıdan daha az ya da fazla şekilde tasarlanan asma katlar, kişilere kullanım problemi yaşatır. Asma katın yapılacağı alanın tavan yüksekliğinin de en az 5.50 metre olmasına dikkat edilmelidir. Belirtilen ölçüden daha az bir zemin-tavan mesafesine sahip olan alanlarda, asma kat istenilen şekilde inşa edilememektedir. Basık tavan dolayısıyla kullanım alanı oluşturulmakta zorluk yaşanmaktadır. Asma kat oluşturulmadan önce konutun planının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi, ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçer.

Konutlarda Asma Kat Kullanımı
Asma katlar, sıklıkla işletme alanlarında karşımıza çıksa da konut içindeki kullanımları da az değildir. Salon ve oturma odası gibi alanlarda yer tasarrufu yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu alanlarda asma katlara kitaplık, raf, elektronik aletler ya da küçük bir koltuk gibi çeşitli eşyalar yerleştirilmektedir.

Asma katın konut içi kullanım alanlarından bir diğeri de genç odalarıdır. Özellikle küçük olan tavan arası odalarda sıklıkla tercih edilen ara kat sayesinde, alandan maksimum verim alma hedeflenir. Genç odalarında, asma kata tek bir yatağa ek olarak gece lambası gibi küçük eşyalar konulmakta ve alanın altı, çalışma alanı olarak tasarlanmaktadır.

Özellikle birden fazla gencin tek bir odada yaşaması söz konusuysa, ikisine de kendi alanını sunabilmek adına asma kat dizaynına başvurulmaktadır. Klasik genç odası tasarımlarının dışına çıkmak ve alana kendine has bir ruh katmak amacıyla da ara kat kullanımı yaygınlaşmaktadır. Var olan alanın daha kullanışlı olmasını sağlamasından ve potansiyel olarak konut değerlini artırmasından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.