Tiny House ve Tiny House Akımı Nedir?

Bu yazımızda herkesin çok sevdiği tiny house akımından bahsedeceğiz.
Tiny House, 10 metrekare ile 30 metrekare arası bir ölçüme sahip olan, sabit ya da tekerlekli bir mekanizma şeklinde tasarlanabilen küçük evlere verilen isimdir. Tiny House akımı, küresel ekonomik krizin had safhaya ulaştığı 2008-2012 yılları esnasında ağırlıklı olarak batı ülkelerinde görülmeye başlamıştır.

Tiny House akımı, normal tasarlanan yapı ve binalara oranla çok daha küçük ve daha az maliyetli evler inşa etmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Tiny House akımı için başlıca motivasyon kaynaklarından bir diğeri, çevreye daha az zarar vermek ve bireylerin barınma ihtiyacı sonucunda artan karbon ayak izini düşürme fikridir. Yaşam tarzında sadeleşmeye gitmenin yollarından biri olan Tiny House akımı, her geçen gün ile birlikte popülaritesini arttırmaktadır.

Tiny House Akımı Tarihçesi
2007 yılında Sarah Susanka tarafından yayımlanan “The not so big house” (Büyük Olmayan Ev) kitabı, Tiny House akımının isim kökenini oluşturmuştur. ABD’de yaşanan 2008 küresel ekonomik krizi zamanında, ekonomik durumu sarsılmaya başlayan bazı kesimler, maliyet tutarı az olan alternatif mülk arayışına başlamıştır.

Amerika’da günden güne yaygınlaşmaya başlayan ve düşük maliyet başta olmak üzere pek çok farklı özelliğiyle insanların ilgisini çekmeyi başaran Tiny House akımı, ilerleyen yıllarda Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yaygınlaşmıştır. Son yıllarda artan ve hayatın her alanında sadeleşmeye gitme düşüncesini savunan minimalizm düşüncesinin desteklediği olgulardan biri Tiny House akımı olmuş, böylelikle akımın yaygınlaşması kolaylaşmıştır.

Tiny House Özellikleri Nelerdir?
Tiny House’lar, 10-30 metrekare arasında olabilir. Bununla birlikte bazı ülkelerde evlerin 4-5 metrekareye kadar küçülebilen türlerinin de olduğu bilinmektedir.
İsim kökeni göz önünde bulundurulduğunda Tiny House akımı bağlamındaki evlerin başlıca özellikleri küçük, oldukça minimal, sürdürülebilirliğe uygun, taşınabilir nitelikte olmalarıdır.
Tiny House’lar, tekerlekli bir düzenek üzerinde inşa edilip taşınabilir yapıda olabilecekleri gibi aynı zamanda sabit bir alan üzerine de inşa edilebilirler. Tiny Houseların tekerlekli olması, yapı sahibinin tercihine bırakılmış bir durumdur. Bu özellikler başta olmak üzere Tiny House evlerin şekil ve boyutları, tasarımları, iç mimari düzeni, evin parçalarının renkleri ve geri kalan tüm mimari detayları Tiny House yaptıracak kişilerin bireysel zevk ve tercihlerine göre şekillenmektedir.
Hem büyük alanlı ve büyük maliyetli evlere kıyasla çok daha az enerji harcadıkları için hem de evin yapımında kullanılan malzemelerden dolayı, Tiny House akımındaki evlerin geneli doğa dostudur. Tiny House akımı ile inşa edilen evlerin sürdürülebilirliğe katkı sağladığı noktalar; iç dizaynı ve tasarım biçimi sayesinde güneş paneli sistemine elverişli olma, lityum pil enerjisi depolayabilme, kompost tuvalet tasarımları ve tüketim sonucunda oluşan gri suyun çevre sulama aktivitelerinde kullanılabilmesi gibi özelliklerdir.
Tiny House Türleri Nelerdir?
Tiny House akımının ABD’de başladığı yıllardan bu yana dünyanın dört bir yanına yayılarak gittikçe popülerleşen Tiny House akımı ile pek çok farklı tasarımcı, mimar ve müşteriden birbirinden farklı pek çok ilginç Tiny House fikri çıkmaya başlamıştır. Tiny House akımı kapsamında, küçük evlerin iç tasarımının kişiye bağlı olması gibi; dış tasarım, bulunduğu yer ve diğer özellikler de üretimci ve alıcıların kararlarına göre şekillenebilmektedir. Başlıca Tiny House akımı türleri şu şekilde sıralanabilir;

Bungalov Evler
Bungalov evi, tek katlı olacak şekilde tasarlanmış veya eğimli bir çatıya yerleştirilmiş ikinci bir kata da sahip olabilen küçük bir ev veya kır evidir. 1869 yılında İngiltere’de ilk bungalov ev inşa edilmiştir. Bungalov kelimesi Hint dili kökenli olan bir kelimedir. Kelime, bungalov evlerinin diğer ülkelerde yaygınlaşmasıyla diğer dünya dillerinde de biçimini koruyarak yer bulmuştur. İngilizce’de bu kelime küçük ev, günü birlik kullanılacak ev ya da bir buçuk katlı ev anlamına gelmektedir.

Gezginlerin düşük maliyetli yerlerde barınma ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmaya başlamış olan bungalov evler, genellikle doğal araziler üzerine kurulabildiği gibi ağırlıklı olarak farklı turistik arazilerde de kendine yer bulabilir. Bungalov ev inşasında doğal malzemeler kullanılır ve üretilen alan oldukça küçüktür, sürdürülebilirliğe ve tasarrufa önem veren bu yapılar, Tiny House akımı türleri arasında yer almaktadır.

Ağaç Evler
Tiny House akımının bir diğer alt türü çoğunlukla ahşap malzemeler kullanılarak oluşturulan ağaç ev tasarımlarıdır. Ağaç evler, geniş ve doğal araziler önde gelmek üzere pek çok farklı evin bahçe arsasına ikinci bir küçük ev olarak inşa edilebilir. Yüksek bir alanda bulunan ağaç evler, sağlamlık ve güvenlik ihtiyacından dolayı olabildiğince doğal ve hafif malzemelerden yapılmaktadır.

Çocuklar için oyun odası, misafirhane, doğa içerisinde yer alan bir çalışma alanı gibi birden fazla farklı amaçla kullanılabilmektedir. Yapısı gereği çok büyük olmayan ağaç evler, Tiny House akımı içinde özel bir yere sahiptir. Ne var ki ağaç evler, Türkiye’de oldukça az görülen bir Tiny House çeşididir.

Gezici Evler
Altında tekerleklerin monte edildiği bir düzenek bulunan ve evin istenilen her araziye ve yere taşınmasını sağlayan gezici evler, Tiny House akımı içinde oldukça revaçta olan, talebin her geçen gün arttığı bir küçük ev türüdür.

Gezici evlere sahip olan bireyler, istedikleri alanlarda konaklayarak farklı bir konut kirası vermez ve ekonomik olarak avantajlı bir duruma geçerler. “Hareket ettirilebilir ev” olarak da bilinmektedirler. Gezici evin altına monte edilmiş tekerlekler hareket imkanı sağlar ancak gezici evlerin hareketinin gerçekleşebilmesi için evin, bir araca römork halde bağlı olması gerekmektedir.

Karavan Evler
Kamyon ve otobüslerin modifiye edilmesiyle oluşturulan karavan evlerin Tiny House akımı bağlamında en dikkat çeken özelliği, seyahat imkânı sunmasıdır. Çoğunlukla fabrikasyon değildirler. Ev sahiplerinin kendileri tarafından modifiye edilirler ya da kişiler, modifiye edilmiş bir araç satın alır.

A İskelet Kabin Evler
Üçgen yapılı olurlar. Evi örten çatının düzeneği zemine kadar inmekte ve küçük evin tüm çevresini kaplayarak duvar işlemi de görmektedir. Prefabrik olarak satın alınabilecekleri gibi ayrıyeten inşa da edilebilmektedirler.

Tiny House Ne Kadara Mal Olur?
Tiny House akımı için araştırma yapan ve bir Tiny House’a sahip olma hayali kuran bireylerin aklına takılan en önemli sorulardan biri, Tiny House akımı özelliklerinde bir evi inşa etmenin ne kadara mal olacağıdır.

Tiny Houseların maliyeti Tiny House’un türüne, biçimine, iç ve dış mimari özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Tiny House yapılanmasında ortaya çıkacak olan tutar malzemelerin boyutu, malzeme türleri, yapılacak kat sayılarına göre farklılaşmaktadır. Ortalama 30 bin TL ile 250 bin TL arasında bir tutarın ortaya çıkabilmesi olasıdır.

Tiny House Hangi Arsalara Yapılır?
Resmi kurum ve kuruluşlardan, yetkili merciilerden gerekli izinleri alarak Tiny House akımı trendine uygun bir evi seçtiğiniz bir bölgede inşa edebilmek mümkündür. Hareket etmeyecek ve hep belli bir arazide durması planlanan bir Tiny House için uygun bir arsa satın alınabilir ya da kiralanabilir. Eğer ki taşınabilir bir Tiny House yapılıyorsa ve küçük evin duracağı konumların sürekli olarak değişmesi planlanıyorsa, kurulum aşamasında imar izni olmayan bir arsa veya SİT alanı ilan edilen bir yer de kullanılabilmektedir.

John Doe

Typically replies within a day

Powered by WpChatPlugins