Kira Şerhi Nedir?

Kira şerhi, ev kiralarken karşılaşılan önemli gayrimenkul terimlerinden biridir. Kira şerhi teriminin ne anlama geldiğini bilmek oldukça önemlidir.
Kira şerhi, ev kiralarken karşılaşılan önemli gayrimenkul terimlerinden biridir. Kira şerhi teriminin ne anlama geldiğini bilmek, kira işlemlerinin sorunsuzca yapılması ve taraflar arasında bir iletişim sıkıntısı yaşanmaması açısından oldukça kritiktir. Bu önemli terimin ne demek olduğunu, kira şerhi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu, kira şerhinin nasıl yapıldığını ve hangi belgelerin kira şerhi için gerekli olduğunu sizin için derledik.

Kira Şerhi Ne Anlama Gelir?
Kira şerhi; mülk sahibi ile kiracı arasında hazırlanan kira sözleşmesinin, tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesidir. Yani kira şerhinin yapılması için öncesinde kira sözleşmesinin hazırlanmış olması ve ev sahibi ile kiracının aralarında anlaşmaya varmış olması gerekir.

Kira şerhi ile kira sözleşmesinde teyit edilen ikili anlaşma, tapu siciline kaydedilmiş olur. Böylece kira sözleşmesi ile mülk sahibi ve kiracı için belirlenen hak ve yükümlülükler tapu kaydına işlenir. Kira şerhi, kira sözleşmesinin şartlarını değiştirmez. Aksine bu şartların tapu siciline işlenerek korunmasını sağlar.

Kira Şerhi Neden Önemlidir?
Kira şerhi, son zamanlarda özellikle kiracılar tarafından sıklıkla talep edilmekte ve giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu durumun başlıca sebebi, kira şerhi yapılması halinde kiracıların yaşayabilecekleri bazı olası mağduriyetlerin önüne geçilmesidir.

Kira şerhi yapıldıktan sonra, kiracının mülk sahibinden kiraladığı konut mülk sahibi tarafından satılsa bile kiracı tapu kaydına işlenen şerh süresi boyunca konutta ikamet etme hakkına sahiptir. Kira şerhi yapılmasını kabul eden mülk sahibi, kiracının bu hakkını kabul etmiş olur. Dolayısıyla gayrimenkulün satışı gerçekleşse bile kiracı mağduriyet yaşamaz.

Kira Şerhi Nasıl Yapılır?
Kiracı ile ev sahibi kendi aralarında şartlar üzerinde anlaştıktan ve kira sözleşmesi hazırlandıktan sonra kira şerhi tapu kütüğündeki şerhler kısmına işlenebilir. Kira sahibi veya ev sahibi kira şerhi için başvuruda bulunabilir. Kiracının ev sahibinden bağımsız olarak kira şerhi için başvurması için aşağıdaki koşulun yerine getirilmiş olması gereklidir:

Eğer kira sözleşmesi ile ilgili işlemler noterde gerçekleşmiş ve bu işlemler sırasında kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmiş ise, kiracı ev sahibinden bağımsız olarak kira şerhi için başvuruda bulunabilir.
Eğer kira sözleşmesi ile ilgili işlemler noterde gerçekleşmemişse ya da noterde gerçekleşmiş olmasına rağmen kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmemişse, kiracının mülk sahibinden bağımsız olarak kira şerhi için başvuruda bulunması mümkün değildir. Bu durumda, kira şerhi başvurusunu mülk sahibinin yapması gerekmektedir.
Kira sözleşmesi noterde yapılmış ve iki tarafın imzaları noter tarafından onaylanmış ise, kira şerhi için yapılan başvuruda taraflardan birinin bulunması yeterlidir. Noter onayının olduğu durumda mülk sahibi, kiracının başvuruya gelmesine gerek olmadan kira şerhi için yapılan başvuruya tek başına gidebilir. Aynı şekilde kiracı; kira sözleşmesi ve iki tarafın imzaları noter tarafından onaylandıysa, ayrıca kendisine tek taraflı şerh yetkisi verildiyse, mülk sahibinin gelmesine gerek olmadan kira şerhi başvurusuna tek başına gidebilir.
Kira şerhi için başvuru yapıldıktan ve gereken belgeler sağlandıktan sonra, kira şerhinin tamamlanabilmesi için bir harç ödenmesi zorunludur. Bu harç, notere ödenir. Harcın miktarı bir yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır ve bu bedelin binde 6,83’ü olarak tahsil edilir. Harç ödendikten sonra kira şerhi işlemi tamamlanmış olur.
Kira Şerhi için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Kira şerhi işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için aşağıdaki belgelerin eksiksiz olarak sağlanması gerekir.

Kira sözleşmesi,
Tapu senedi,
Tapu senedi yoksa, gayrimenkulün ada ve parsel numaralarını belirten belge ya da mülk sahibinin sözlü beyanı,
T.C. kimlik numarası ve vergi numarası,
Kiracı ve/veya gayrimenkul sahibinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu ya da avukat kimliği,
Kira sözleşmesi noterde yapılmış ve tek taraflı şerh yetkisi verilmişse kiracının başvurusu,
Kira kontratı noterde onaylanmamışsa ve/veya kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmemişse gayrimenkul sahibinin başvurusu,
Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirketin gerekli tüm evrakları,
Eğer işlem sırasında taraflardan birinin temsil durumu varsa temsile ilişkin belgeler (Vekaletname, yetki belgesi vb.).

John Doe

Typically replies within a day

Powered by WpChatPlugins