Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, mülk sahibinin gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde hem mülkiyet hem de kullanım hakkının olduğunu resmi bir yasal zemin haline getiren belge anlamına gelmektedir.
Kat mülkiyeti, mülk sahibinin gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde hem mülkiyet hem de kullanım hakkının olduğunu resmi bir yasal zemin haline getiren belge anlamına gelmektedir. Tamamlanmış bir yapının gerekli tüm işlemlerden geçerek ve belgelerinin toparlanarak tapu almasına kat mülkiyeti denmektedir.

Kat mülkiyeti, mülkteki farklı kısımlarda hakkı bulunan mülk sahiplerinin inşası bitmiş gayrimenkul üzerindeki haklarını resmi bir belge üzerinde belirtir. Kat mülkiyeti sayesinde gayrimenkulde hakkı olan kişiler, tamamlanmış yapının diğer kısmının sahibi olan kişilerden ayrı ve bağımsız olarak kendi hakkı olan mülkü satma, devretme veya kiralama hakkına sahip olmaktadır.

Kat Mülkiyetinin Avantajları Nelerdir?
Kat mülkiyeti tapusu sayesinde taşınmaz üzerinde gerçekleşen işlemler nedeniyle ortaya çıkabilecek olan hak iddiaları ve sorunları başlamadan çözülmüş olur. Taşınmaz üzerindeki hakkı resmi bir belgeyle sabit olan hak sahibi; kendine ait olan kat, daire, mağaza, iş yeri, bodrum ya da depo kısmı gibi birbirinden farklı kısımlar üzerinde kiralama, ipotekleme ya da satma gibi işlemleri gerçekleştirebilir.

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Arasındaki İlişki
Kat mülkiyeti nedir, kat mülkiyeti tapusu nedir, kat mülkiyeti ne demek gibi soruların yanı sıra, birçok kişinin aklına kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğu da takılmaktadır. Sıklıkla karıştırılan ve bazen aynı anlama geldiği düşünülen bu iki kavram, aslında birbirinden farklıdır. Bu yazımızda kat mülkiyeti nedir sorusuna ek olarak aynı zamanda kat irtifakı nedir, kat mülkiyeti tapusu ve kat irtifakı arasındaki farklılıklar nelerdir gibi soruların cevaplarına da yer veriyoruz.

Kat İrtifakı Nedir?
Sektörde adı geçen tapu çeşitlerinden bir diğeri olan kat irtifakı, satın alınması düşünülen ve halen projenin yapım aşamasının devam ettiği bir sürecin içerisinde olan bir daireye düşen arsa payı anlamına gelmektedir. Kısacası kat irtifakı belgesi, bahsi geçen yapının inşaatı sırasında alınan geçici bir tapu belgesi anlamına gelir. Kat irtifak tapusu sayesinde hak sahibi arsa üzerindeki belirli bir alana sahip olur.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Benzerlikler
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu sıklıkla birbirine karıştırılan ve bazen aynı anlama geliyormuş gibi kullanılan iki kavramdır. Gerçekte bu iki kavramın tek benzerliği, belli bir alan üzerinde hak sahibi olunduğunu göstermesidir. Kat irtifakı inşaatı hala devam eden bir alandaki belirli bir bölgenin hakkının kişi üzerinde olduğunu ifade eden geçici bir belge iken kat mülkiyeti inşaatı bitmiş ve hiçbir borcu bulunmayan bir daire, mağaza ya da iş yerinin tapusunun tamamen kişi üzerinde olduğunu belirten süresiz bir resmi belgedir.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklılıklar
Kat irtifakı, yapının inşaatın başlangıcından iskân alınacak zamana dek kullanılan geçici bir tapu belgesi olmaktadır. İnşaat tamamlanıp iskân alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılması gerekmektedir.

Kat mülkiyeti tapusu sayesinde bahsi geçen alanın (daire/işyeri/mağaza/depo vb) tamamen hak sahibine ait olduğu belgelenir ve böylece konut için banka kredisi alınabilir, devremülk işlemleri gerçekleştirilebilir, kiralık/satılık ilanı verilebilir. Kat irtifakı geçici bir belge olduğundan dolayı tüm bu işlemleri yalnızca kat irtifakı belgesi ile gerçekleştirmeye çalışmak oldukça zor bir süreç haline gelebilir.

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?
Kat mülkiyeti, hak sahibi tarafından gerçekleştirilecek olan işlemlerle değil müteahhitler aracılığı ile alınmaktadır. Müteahhitlerin, her şeyden önce bahsi geçen taşınmazın iskân ruhsatı için başvuru yapması gerekmektedir. Daha sonraki süreçte geçici bir belge olarak inşaat esnasında alınmış olan kat irtifakını, kat mülkiyeti tapusuna çevirmek için ilgili kurumlara dilekçe verilir.

Binanın herhangi bir hasarı ya da sorunu olmadığını saptamak için belediye yetkilileri ilgili alana gelerek taşınmazın kontrolünü gerçekleştirir ve böylece iskan belgesi verilir. Bahsi geçen taşınmazın sadece bir kısmı için kat mülkiyeti tapusu çıkartılmadığından dolayı, irtifak hakkına sahip olan tüm kişilerin belgenin çıkarılabilmesi için onayı gerekmektedir.

Hak sahiplerinin tümü kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için ortak karara vardığında Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılarak kat mülkiyet tapusu alınabilmektedir.

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçişte Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş müteahhitler aracılığı ile sağlanmaktadır. Kat irtifakından kat mülkiyeti tapusuna geçişte gerekli belgeler şunlardır:

İskân belgesi (yapı kullanım izni belgesi)
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Yapının bağımsız bölümlerine ait arsa payları ve bu bölümlerin listesi
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
Binanın borcu olmadığına ilişkin belge
Kat Mülkiyeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kat mülkiyeti nedir, kat mülkiyeti sorgulama, kat mülkiyeti nasıl alınır gibi soruların yanı sıra inşaatı bitmiş olan yapı için alınacak kat mülkiyetine dair pek çok farklı soru hak sahiplerinin aklına takılmaktadır. Yazımızın geri kalanında kat mülkiyeti tapusuna dair merak edilen diğer soruların cevaplarına yer vermeye çalıştık.

Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20 Nedir?
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 20. maddesine göre ilgili taşınmazın gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında diğer kat maliklerinden her biri tarafından yönetim planına, bu kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemenin geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Kat Mülkiyeti Olmayan Ev Alınır Mı?
Ev satın almak isteyen bir kişi, inşaatı tamamlanmış ve iskânı alınmış olan bir yapıdan konut satın almayı düşünüyorsa kat mülkiyeti tapusunu alması gerekmektedir. Kat mülkiyeti tapusu sayesinde bahsi geçen binanın tüm hak ve işlemlerinin ilgili kişiye ait olduğu resmi bir şekilde belgelenir ve konut sahibi kişi, bahsi geçen taşınmaz üzerinde istediği işlemi gerçekleştirebilir.

Kat Mülkiyet Kanunu En Son Ne Zaman Değişti?
Kat mülkiyeti ile ilgili olan kanun, 10 Mart 2018 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan bildiri ile son halini almıştır. Bu yayınlanan bildiri ile birlikte, 7099 sayılı Kanun ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir takım değişiklikler gerçekleşmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu ile ilgili yapılan son düzenlemeler, kanunun 10. maddesi, 12. maddesi ve 14. maddesinde yapılmıştır.

Kat Mülkiyeti Nereden Öğrenilir?
Kat mülkiyeti sorgulama gerçekleştirmek isteyen bir kişi, e-devlet üzerinden bu sorgulamayı kolayca yapabilir. Tapu kat mülkiyeti sorgulama işlemi e-devlet üzerindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne ait Tapu Bilgileri Sorgulama kısmından online olarak gerçekleştirilmektedir.

Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Ücreti
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır. Yalnızca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen, bağımsız bölümler için belirlenmiş bir ücret alınmaktadır.

Bu ücretin ne kadar olduğu, taşınmazın bulunduğu bölgeye göre belirlenmekte ve değişiklik göstermektedir. Bu ücretin ne kadar olduğuna dair kesin bir bilgi edinebilmek adına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gidilerek bilgi alınabilir.

Tapuda Kat Mülkiyeti Nerede Yazar?
Tapu üzerinde kat mülkiyetinin nerede yazdığına bakmak için ilgili tapu örnekleri incelenebilir. Kat mülkiyeti genellikle tapunun ön sayfasında, kat irtifakı ve mülkiyeti ile ilgili olan kısımda yer almaktadır.

Kat Mülkiyeti Almamanın Cezası Nedir?
Önceki yıllarda, inşaat bittikten sonra ilgili taşınmaz için kat mülkiyeti alınmaması kanun gereğince belli para cezalarını da beraberinde getiriyordu. Ancak 7 Temmuz 2009 tarih ve 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5912 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik yapılması ile birlikte Kat Mülkiyeti Kanunu’nun bu konuyla ilgili olan maddelerinde değişiklik gerçekleşmiştir.

Yeni düzenlemeler ışığında, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 14/4 maddesi yürürlükten kalkmıştır. Bunun sonucunda 14/11/2007 tarihli ve 5711 sayılı kanunla getirilmiş olan kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen kişilere verilecek olan para cezaları kaldırılmıştır. Günümüzde kat mülkiyeti almayan hak sahiplerine herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır.

John Doe

Typically replies within a day

Powered by WpChatPlugins